Letos na Makarskou! Proč jet v Chorvatsku právě tam?

Makarská Chorvatsko

I letos se do Chorvatska na dovolenou vydá nemálo Čechů. Proč si pro dovolenou vybrat právě Makarskou riviéru? Prozkoumali jsme, co tato skloňovaná destinace nabízí a čím je specifická. Připravte se na moře, hory, zátoky i jezera.

Makarská riviéra je 60 kilometrů dlouhý, ale úzký pás dalmatského pobřeží na jihu Chorvatska. Oblázkové pláže lemované vápencovým masivem pohoří Biokovo jsou typickou zdejší scenérií. Centrem oblasti je přístav Makarska, dále mezi známější letoviska patří Baška Voda, Brela a Podgora. 

 

Češi znají Chorvatsko velmi dobře, a protože se sem většina lidí vypraví vlastním vozem, nejvytíženější “českou” oblastí je Istrie, Kvarnerský záliv a Severní Dalmácie. Ti, kdo sem vyrazí letadlem míří nejčastěji na úplný jih – do Dubrovníku. Vyrazte s námi objevit Makarskou, která leží trochu nenápadně mimo hlavní oblast zájmu a tím spíše vás možná překvapí. 

 

 

Co s sebou do Chorvatska? 

V Chorvatsku jsme jako doma, ale ne tak úplně. Chorvatsko je v EU, platí se zde eurem a pro vstup do země stačí občanský průkaz. Cestovní pojištění je zcela nezbytné. Ačkoli budete v Chorvatsku díky EU ošetřeni za stejnýžch podmínek jako chorvatský občan, nikdo vás například nepřeveze zdarma domů leteckým speciálem. Myslete na zadní vrátka a vybírejte cestovní pojištění s co nejvyšším pojistným plněním. Naše cestovní pojištění vám kryje ráda do výšky 100 milionů, což se zdá být akorát. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare a autoasistenci AutoCare s kódem jaro30.

 

Pokud v létě hodně cestujete autem, můžete si připlatit za asistenční službu do zahraničí a získat lepší krytí při nehodě, či poruše, než nabízí povinné ručení. 

 

Proč právě Makarská?

  • Díky oblázkovým plážím je zde krásně čisté moře
  • Oblíbené ostrovy na dosah (Hvar, Brač)
  • Příležitosti k aktivní dovolené
  • Blízkost hor a jezer
  • Možnost ubytovat se v letoviscích i maličkých vesnicích 
  • Nedaleký Dubrovník, Trogir i Omiš nabízí pestré výlety za historií Chorvatska
  • Trošku méně Čechů – Češi cestují do Chorvatska nejraději vlastním autem, a v letoviscích na jihu je nepotkáte v tak velkém počtu

 

Autem na Makarskou je to kolem 11 hodin. Abyste si vybrali na Makarskou riviéru tento způsob dopravy, musíte být trochu dobrodruzi, naplánovat road trip, jet obytným vozem, nebo Makarskou prostě milovat. Na Makarskou se nejčastěji cestuje letecky. Letět se dá do Splitu, či do Dubrovníku, přičemž Split je častější varianta.

 

Ubytování a letoviska

Makarská riviéra nabízí něco, co je na severu země téměř nevídané. Možnost ubytovat se v malé rybářské vesnici bez hotelových komplexů a nočního života. Na druhou stranu si ale můžete najít i čtyřhvězdičkový hotel s plným servisem. Makarská je pro všechny, kdo znají hlavně Istrii neokoukanou krajinou – vápencový horský masiv, piniový háj a přilehlé oblázkové pláže plné malých zátočin, ukazují trochu jiné chorvatské pláže.

 

 

Prvním větším letoviskem je Brela. Zdejší pláže mají tzv. Modrou vlajku kvality. Pokud se neubytujete hned na pláži, čekají vás velmi typické schody, zdejší pláže ale za pár schodů určitě stojí. Brela je klidné letovisko, které si hlídá svou atmosféru a omezilo výstavbu hotelů. Ty ultramoderní tu tedy nehledejte. Výletní lodí se tu dostanete na Hvar i na Brač, a pohoří Biokovo nabízí řadu výletů. 

 

Baška Voda patří mezi nejznámější letoviska Makarské riviéry a navazuje na zástavbu v Brele. Jedná se o hlučnější středisko, než je Brela, a nechybí tu diskotéky a tři velké hotelové komplexy. Hlavní městská pláž má ocenění Modré vlajky, takže i tady se všechny věkové kategorie dobře vykoupou.

 

Moderní hotely najdete rozhodně v Tučepi. Nevýhodou je, že zdejší pás pláže je poměrně úzký a bývá dost plný. V okolí hotelů se soustřeďuje noční život, ale ve městě najdete i klidné chorvatské kavárničky a místní kuchyni. Obecně se ale jedná o kvalitní, moderní a spíše živé letovisko. 

 

Podgora má zajímavou minulost. Původní obec byla na úpatí hor, ale zničilo ji zemětřesení. Nová obec se vybudovala blíže k pobřeží a stalo se z ní rušné letovisko, které postupně oživuje i původní zničenou zástavbu. Obecně je Podgora lídrem v oblasti aktivních dovolených na Makarské a nabízí spoustu možností v oblasti sportu. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare a autoasistenci AutoCare s kódem jaro30.

 

Město Makarska je pulzujícím centrem oblasti. Je významným přístavem s velmi typickým majákem i trendsetterem v lázeňství a wellness na celé riviéře. Pláže jsou tu krásné, ale poměrně úzké. Nejznámější je pláž Donja Luka, která byla oceněna Modrou vlajkou. Najdete tu vyhlášenou nudistickou pláž, i oblíbené muzeum mušlí. Vyžití je tu rozhodně pestré. 

 

Nejjižnějším letoviskem je Gradac. I zde najdete moderní hotely, apartmánové komplexy a veškerou vybavenost větších letovisek. Zároveň se odtud skvěle podnikají výlety. Vypravit se můžete do sousední Bosny a Hercegoviny, na nedaleká krasová Bačinská jezera, do hor či do Dubrovníku. Vše v příjemné vzdálenosti. 

 

Živogošče je osada několika vesniček. Je to prostředí příhodné pro kempy, a hned několik velmi dobře hodnocených tu také najdete. Ať už cestujete v obytňáku, nebo hledáte příjemný mobile home, je tohle skvělá destinace pro velmi klidnou dovolenou. Hotely tu nenajdete, zato se zde dají najít krom kempů apartmány. 

 

Hledáte velmi klidnou dovolenou v soukromí? Rybářské vesničky jako Podaca, Drvenik, Drašnice nebo Igrane by vám neměly uniknout. Jedná se o malebné vesničky v klidných zátokách, které nenabízí příliš atrakcí, ale nabízí klid piniových hájů a skvělou dochozí či dojezdovou vzdálenost, kam budete potřebovat. 

 

 

Výlety na Makarské riviéře

Mezi povinné výlety na Makarské patří Imotski se svou pevností a úžasnými jezery – Červené a Modré jezero patří mezi přírodní unikáty a připomínají nám, že Chorvatsko má co nabídnout i ve vnitrozemí. Imotski vám od pobřeží nabídne krásný výlet skrz pohoří Biokovo.

Bačinská jezera jsou více na jih, jen kousek od městečka Gradac směrem na Dubrovník. Jedná se o soustavu sedmi krasových jezer. Můžete se tu vykoupat, vyjet si na loďce, nebo si dát skvělou místní kuchyni. 

Řeka Neretva ústí do Jadranu v přístavním městečku Metković a můžete ji potkat cestou do Orebiće nebo do Dubrovníku. Jedná se o rozsáhlé území protkané desítkami říčních ramen, kanálů a jezírek. Odvodněná část půdy patří mezi nejúrodnější části Chorvatska vůbec. Dá se zde vyjet na lodích i malých loďkách a delta je domovem pelikánů, labutí, orlů i úhořů. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare a autoasistenci AutoCare s kódem jaro30.

 
 

Výstup na vrchol Sveti Ilija (773 m. n. m.) z městečka Gradac je zajímavou výzvou pro všechny, kdo nechtějí trávit své dny jen pod slunečníkem. Vrchol je součástí pohoří Rilić, které navazuje na Biokovo, a nabízí krásný výhled na část Makarské riviéry i koně volně se pasoucí v horách. Doporučujeme v ranních hodinách. 

Vodopády Kravica v Bosně a Hercegovině jsou skvělou zastávkou, pokud si výlet do sousední země uděláte. BiH sice zatím není v EU (má status kandidáta), ale je v Schengenském prostoru, pro cestu vám tak postačí OP. Pod 120 metrů širokými a téměř 30 metrů vysokými vodopády se dá koupat a vyjet si zde můžete i na loďce. 

*

Chorvatsko je vždycky dobrý nápad a ačkoli už není zdaleka tak levnou dovolenou, jak pro Čechy bývalo, každoročně se tam dle čísel vypraví na 700 tisíc Čechů. Zařadíte se letos mezi ně?

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare a autoasistenci AutoCare s kódem jaro30.