Proč vyrazit na jaře do Dubaje? Krásné pláže, dostupný luxus a futurismus

Dubai Marina

Dubaj, perla Perského zálivu, je městem kontrastů a nadměrných ambicí. Z původně skromného rybářského přístavu se za posledních pár desetiletí transformovalo v pulzující metropoli a globální obchodní uzel. Své návštěvníky ohromuje nejen rekordně vysokými mrakodrapy, jako je Burj Khalifa, ale i luxusními nákupními centry, futuristickými projekty a nevídanou kombinací tradiční arabské kultury a ultramoderního životního stylu. Ještě před deseti lety velmi luxusní destinace se dnes stává čím dál dostupnější. Pojďme se tam vypravit.

 

Světový unikát

Dubaj je jedním z emirátů Spojených arabských emirátů a také jeho největším městem (žije zde 99 % obyvatel tohoto emirátu). Úředním jazykem je arabština, země je muslimská a měnou je dirham. Jeden dirham je asi 6,4 korun českých. V Dubaji je o tři hodiny více než v ČR a letí se sem průměrně kolem 6,5 hodin. Co počasí? V Dubaji panuje celoročně tropické suché klima. V zimě teploty běžně neklesnou pod 22°C, zato v létě atakují nezřídka 50°C. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem velikonoce30

 

V tomto ultramoderním městě se těžko věří, že ještě v 60. letech minulého století to byla rybářská vesnička. Její osud ale navždy změnilo bohaté naleziště ropy. Během několika desítek let vzniklo úplně nové město, které je svým luxusem a moderností tak výstřední, že výlučné postavení Dubaje nevyvrací ani skutečně ostřílení cestovatelé. Pokud už jste navštívili třeba sousední Omán, přidá vám Dubaj a Spojené arabské emiráty zcela jiný, ale přesto zapadající dílek do skládačky Blízkého východu. 

 

 

Dovolená v Dubaji je skvělá volba pro všechny, kdo chtějí objevovat úplně nový svět, ale chtějí to proložit pobytem na pláži. Je to ale i skvělá dovolená pro všechny, kdo chtějí strávit den na pláži a večer si naplno užít město. Dubaj je skvělé místo pro relaxační dovolenou i pro poznávací zájezd. Poznávací zájezd ale vybírejte rozhodně v zimních měsících. Jaké jsou v Dubaji ceny? Nebudeme lhát – vysoké. Ubytování se ale dá sehnat – zvlášť v last minute nabídkách – za slušnou cenu a se službami all inclusive můžete ve městě poměrně srazit své výdaje. Dubaj nabízí spoustu zajímavých věcí i bez zaplacení vstupného, ačkoli za nejvyšší mrakodrap světa bychom se trochu přimlouvali. 

 

Cestovní doklady a zdravotní péče

Od roku 2015 není pro české občany při pobytu do 90 dnů potřebné vízum. Stačí tedy vycestovat s pasem, jehož platnost je alespoň 6 měsíců. Při odletu ze země se platí odletová taxa v přepočtu kolem 300 korun. Povinné není žádné očkování, ale zdravotní pojištění. 

 

 

Zdravotnická péče v SAE je mixem veřejných a soukromých zařízení. Ty soukromé přitahují movitou klientelu z celého světa a disponují nejmodernějšími technologiemi a luxusním vybavením. Není proto divu, že zdravotní pojištění je povinné pro občany, rezidenty i turisty. Ať už budete přepraveni do jakéhokoli zařízení, čeká vás péče na velmi vysoké úrovni a také si za ni náležitě zaplatíte. Při cestě do Dubaje je dobré vybírat cestovní pojištění pečlivěji, než jindy. Nejlepší cestovní pojištění? Naše cestovní pojištění TravelCare nabízí plnění zdravotních výloh do výše 100 milionů korun. Částka vychází z naší letité zkušenosti, která říká, že tato částka bezpečně pokryje snad úplně všechno. Chystáte se do Dubaje? Přibalte cestovní pojištění TravelCare a vyřiďte ho klidně online. 

 

Co vidět v Dubaji? 

Burj Khalifa 

Burj Khalifa (česky často psaná jako Burdž Chalífa) je nejvyšší budovou světa, měří téměř 830 metrů a její návštěva patří mezi skutečně povinné položky na dubajském cestovatelském seznamu. Krom pondělka předvádí mrakodrap každou půl hodinu ve vymezených večerních časech i úžasnou světelnou show. Pokud pro vás cena není téma, můžete se tam i ubytovat.

 

 

Dubai Mall

Nedaleko Burj Khalifa se nachází rozlehlé obchodní centrum Dubai Mall, které se může pochlubit největší celkovou plochou mezi obchodními centry v celém regionu. Toto obří nákupní centrum nabízí více než 1 200 obchodů (pro srovnání: největší české obchodní centrum na pražském Chodově má 300 obchodů), přes 150 restaurací, krytý zábavní park, kluziště, ohromný vnitřní vodopád a dokonce i obrovské akvárium s podmořskou zoo. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem velikonoce30

 

Dubai Fountain

Málokterá fontána dokáže vzbudit tak nevšední zážitek jako právě ta dubajská, jedná se totiž o největší systémem fontán s choreografií na světě. Nachází se přímo pod Burj Khalifa. Tato populární vodní, hudební a světelná show nabízí jednu z nejoblíbenějších podívaných v Dubaji a okouzlí přes den i v noci. 

 

Palm Jumeirah

Jedná se o umělý ostrov (nebo spíše souostroví) ve tvaru palmy, který vybíhá do moře. Palm Jumeirah je zatím jediný dokončený projekt z plánovaných čtyř umělých ostrovů v Dubaji. Nepředstavujte si nic maličkého, na souostroví se nachází hned několik nejoblíbenějších luxusních hotelů a pláží Dubaje a tento ambiciózní inženýrský projekt je vidět i z vesmíru. 

 

 

Ski Dubai

Tahle bizarní atrakce celkem dobře ilustruje výstřední luxus celé Dubaje a hodně se o ní mluví. Umělý krytý lyžařský areál Ski Dubai najdete v nákupním centru Mall of the Emirates a ikdyž je venku přes 40 stupňů, můžete si zalyžovat na pěti sjezdovkých různých obtížností. Vést s sebou do Dubaje vybavení na lyže? Nesmysl. V ceně vstupenky máte zápůjčku veškerého vybavení i oblečení. Můžete si sem třeba odskočit z pláže. 

 

Dubai Frame

Dubaj je známý svými rekordy, bizarnostmi a ambicemi stát se nejlepším na světě. Všechny tyto charakteristiky spojuje i v největším "obrazovém rámu" na světě, známém jako Dubai Frame, který slouží jako vyhlídková věž a zároveň muzeum. Věřte tomu, že to jste ještě neviděli. A takových míst je v Dubaji řada. 

 

Pláže? Říkal někdo pláže? 

V Dubaji se o pláže ani v prostředí ultramoderní metropole nemusíte bát. Jumeirah Beach je považována za nejkrásnější pláž v Dubaji. Není proto překvapením, že poblíž stojí i nejluxusnější zdejší sedmihvězdičkový hotel a ikonická stavba evokující plachetnici Burj Al Arab. Pláž je tak čistá, že se zde několikrát během roku líhnou želvy. Z druhé strany hotelu je další vyhlášená zdejší pláž – Kite Beach. Svůj název nese podle oblíbeného kitesurfingu, pro který jsou tu úplně ideální podmínky. Najdete tu ale i novou běžeckou dráhu a hodně (opravdu hodně) moderních “hipsterských” občerstvoven. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem velikonoce30

 

Dubai Marina je luxusní obytná čtvrť a také oblíbené letovisko a "Miami" Středního východu. Kromě skvostných budov, mrakodrapů, luxusních hotelů a promenád zde najdete i nejpopulárnější pláž v Dubaji. Plážový komplex The Beach je přístupný všem turistům a návštěvníkům bez poplatku. Najdete tu veškerou vybavenost jako převlékárny i čisté toalety. 

 

 

Pokud chcete vyrazit trochu dál od centra zkuste Al Mamzar Beach. Nový plážový komplex Le Mer je zase zároveň nákupní galerií pod širým nebem a najdete tu také aquapark, sportoviště, trampolíny, dětská hřiště a čisté pláže a krásné moře. Umm Seqeim je oblíbená rodinná pláž. V Dubaji najdete také spoustu plážových klubů, za celodenní vstup tam získáte nejen soukromý kus pláže, ale i doprovodné služby a jídlo a koktejly na celý den. Ceny se liší a kluby často vznikají při hotelech. 

 

*

Vyhledáváte destinace, kde se potkávají dokonalé pláže s výraznými kulturními specifiky a historií? Vedle Dubaje by ve vaší sbírce neměla chybět Kuba
 

Máme pro Vás 30% slevu na

cestovko TravelCare s kódem velikonoce30