Pláže a chrámy. Bali nabízí to nejlepší z Indonésie v pestrém balení

Bali, zimní exotika

Bali je asi turisticky nejvytíženějším a nejoblíbenějším ostrovem v Indonésii. Právem. Tento “Ostrov bohů” je domovem mnoha chrámů, rituálů a barevných festivalů, které odráží pestrou hinduistickou kulturu. Zdejší nádherné pláže jsou tak nejen rájem surfařů, ale i místem tradičních obřadů a tanců. To nejlepší z Indonésie? Bali nabízí vše v úhledném a vstřícném balení.

 

Ostrov bohů

Bali je ostrov v Indonésii a je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund. Indonéská republika se skládá z více než 17 tisíc ostrovů a je čtvrtou nejlidnatější zemí světa. Ačkoli je to země převážně muslimská, Bali je jediným převážně hinduistickým ostrovem. Zdejší hinduisté však své tradice mísí s balíjskými rituály. Rozhodně vás tedy čeká něco jiného, než hinduismus, jak ho znáte z Indie. Na Bali je jediné mezinárodní letiště a z Prahy se sem dostanete přibližně za 16 hodin. Hodinky si tady posunete o 7 hodin vpřed. Platí se zde indonéskou rupií (IDR), 100 000 rupií je asi 200 korun českých. Ačkoli je to vzdálená a tropická destinace, není tak drahá, jak byste možná čekali. Obzvlášť v last minute najdete skvělé nabídky za rozumné ceny. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na

cestovko TravelCare s kódem travel2024

 

Doklady a vstup do země

Podmínky pro vstup do země se mohou lišit i s ohledem na situaci s Covid-19, certifikát o očkování by vám měl případně ušetřit čas s testováním. Doporučujeme sledovat aktuální podmínky na webu ministerstva zahraničí (pokud to za vás nedělá cestovní kancelář). Pro vstup do Indonésie je třeba vízum na vstup do země (VOA - Visa on Arrival) za účelem turistiky. Toto vízum je na 30 dní a jednou ho lze prodloužit na příslušném místním úřadě. Při vstupu do země musíte také předložit cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců a zpáteční letenku či navazující letenku do jiné země. 

Od 14. 2. 2024 se při vstupu na Bali zavádí také jednorázová turistická daň ve výši 150 000 IDR (asi 9 EUR). Doporučujeme ji uhradit předem na oficiálním balíjském turistickém webu, kde najdete i zajímavé informace pro turisty. Doporučujeme také veškeré doklady naskenovat a uložit i v elektronické podobě pro případ jejich ztráty. 

 

 

Očkování a zdravotní péče

Na Bali nejsou žádná povinná očkování, pokud nepřijíždíte z destinace ohrožené žlutou zimnicí. Mezi doporučená očkování opatří očkování proti žloutence typu A a B, břišnímu tyfu a horečce dengue. V případě, že se hodláte pohybovat i ve zdejších pralesech, nebo vyrazit na trail, můžete zvážit také očkování proti vzteklině. Opravdu kvalitní zdravotní péči poskytuje jen několik komerčních a drahých zdravotnických zařízeních ve velkých městech. Tam vás v případě nutnosti musí z ostrova přepravit vrtulníkem. Rozhodně tedy nepodceňujte své cestovní pojištění a výši jeho plnění. Nespoléhejte jen na cestovní kancelář a už vůbec ne na pojištění k platební kartě.

Jaké zvolit na Bali pojistné krytí? I banální zlomenina se zde počítá do milionů. S ohledem na letité zkušenosti má náš TravelCare krytí 100 milionů. Je to částka, která myslí na všechny možné i trochu nemožné scénáře. Více o cestovním pojištění jsme pro vás napsali tady a pro náš TravelCare tudy. 

 

Nákupy a jídlo

Jídlo je cenově srovnatelné s ČR, nebo levnější. Základ kuchyně je velmi masitý, ale Bali zvyklé na příliv turistů a jogínů dnes zvládne vše nabídnout i se sójou nebo tempehem. Možná by tedy bylo trefnější říci, že základ je velmi kořeněný. Informaci o pikantnosti není radno podcenit, dominují zde - kurkuma, zázvor, chilli, galanda, česnek. Nasi Goreng je nejen místní, ale celkově indonéská klasika, jedná se o rýži se zeleninou a kousky kuřecího masa. Babi Gulig je vepřové na rožni s rýží a jedná se o slavnostnější jídlo. Pokud hledáte něco zajímavějšího zkuste Pepes Ikan - rybu dušenou v banánovém listu, nebo Betutu Bebek - pomalu uzenou kachnu. Nejoblíbenější pivo je plzeňského typu a jmenuje se Bintang, alkohol je zde jinak velmi drahý. Když už jsme u pití - voda z kohoutku není na Bali pitná! 

 

 

Další rady a tipy

Novodobí nomádi udělali na Bali své - internet je tu v podstatě všude. Ano, prakticky můžete pracovat z pláže. Doporučujeme koupit si místní SIM kartu, mají tu velmi levná mobilní data, což se hodí. Zásuvky jsou na Bali stejné jako u nás, nepotřebujete tedy žádnou redukci.  

Komárů je na Bali jako psů! Pokud vám přijde zbytečné brát si s sebou cokoli s dlouhým rukávem, pletete se. Jakmile se začne stmívat, vezměte si dlouhý rukáv a použijte repelent. Je zbytečné si ho pořizovat doma, místní přípravky fungují mnohem lépe a mají je v každém obchůdku.

Spropitné není na Bali úplně běžné. Nízké příjmy zde nevybudovaly tomuto zvyku tradici. Na druhou stranu spropitným nikoho neurazíte a turisté postupně místní na “dýško” navykli. Je také vhodné zanechat nějaké drobné v chrámu či svatyni. V lepších podnicích bývá spropitné ve výši 5 % započítáno k útratě. 

Počasí je na Bali velmi stabilní. Ostrov se nachází jen pár stupňů jižně od rovníku, tedy v tropech. Celoročně zde panují teploty mezi 27 - 33°C. Roční období zde neexistují a střídá se v zásadě jen období sucha a dešťů. Období sucha je od začátku dubna do konce listopadu, období dešťů pak od prosince do března. Nejlepší období pro návštěvu je tak podzim a jaro, kdy občas zaprší, ale ceny jsou nižší než v hlavní sezóně. 

Peníze a bezpečnost - z bankomatu vybírejte jen na pobočkách bank s ostrahou. Nenoste u sebe velké obnosy v hotovosti, kapsáři jsou zde hbití. Peníze měňte pouze v bankách nebo certifikovaných směnárnách. 

Cestování autem či na motorce je tu o zdraví a nervy. Místní provoz je hodně divoký, mapy neaktualizované a předpisy spíše zvykové. Když dojde k nehodě, je na vině vždy cizinec. Ušetřete si nervy a najměte si auto s řidičem. Řidiči obvykle dobře mluví anglicky, znají nejlepší cesty na všechna zajímavá místa a ještě vám doporučí dobrou místní restauraci. Není to drahé a na den či dva se to vyplatí. Největší past jsou cesty z letiště na hotel, kdy se řidič snaží turisty obvykle natáhnout. Doporučujeme oficiální GRAB point. 

 

 

Kde se ubytovat? 

Na Bali vážně nesáhnete vedle a je jen otázka, co hledáte - jestli bohatý noční život, klidnou rodinnou dovolenou, luxusní dovolenou nebo bezprostřední blízkost pralesa a dobrodružství. 

Sanur je klidné letovisko vyhledávané rodinami s dětmi i seniory. Pozvolný vstup do moře, nabídka atrakcí a vodních sportů, muzeum balíjského umění i nejlepší místo na plavání s delfíny Dolphine Lodge Bali. Můžete tu na pláži narazit i na jógu zdarma, nebo si vychutnat některý z tradičních lázeňských rituálů. Sanur patří mezi luxusnější, ale dostupná letoviska. 

Kuta je oblíbená surfaři, hipíky i všemi mladými cestovateli s omezeným rozpočtem. Jedná se o živé plážové město s velkým množstvím barů, stánků, pouličního občerstvení a ruchu. Najdete tu úplně vše, kromě klidu. Za klidem se můžete vypravit třeba na výlet. 

Polostrov Bukit na jihu ostrova láká surfaře na velké vlny a nabízí množství menších skrytých pláží, ke kterým musíte občas sejít i stovky schodů. Je zde odlišná krajina než na zbytku ostrova - spíše suchá a kamenitá.

Ubud je známým centrem jógy na Bali a také vyhledávaným místem všech kreativně založených cestovatelů. Tohle městečko mezi rýžovými poli je centrem kulturního a duchovního života na Bali. V královském paláci v centru města probíhají každý večer tradiční tance, Chrámový komplex Pura Taman Saraswati láká na ceremonie a Bianco Museum na tradiční i současné umění. Nevynechte Rýžové terasy Tegallalang, jedno z nejfotogeničtějších míst na Bali. 

 

Máme pro Vás 20% slevu na

cestovko TravelCare s kódem travel2024

 


 

Další zajímavá místa

Jelení ostrov patří mezi nejvyhledávanější destinace pro potápění. Nejlepší je ubytovat se v městečku Pemuteran a na Jelení ostrov, který je přírodní rezervací, dojet lodí. Zatímco po pláži se prochází jeleni, v moři můžete vidět želvy, korály, murény, velké množství ryb a dalších mořských živočichů.

Na Bali existuje na 10 000 chrámů. Do hinduistických chrámů se obvykle smí vstupovat je v sarongu. Někdy je jeho zapůjčení v ceně vstupného, někdy si za něj musíte připlatit. Hodně turistů si ho také koupí na místní tržnici jako suvenýr. 

Ulun Danu Bratan je chrám zasvěcený bohyni vody a je jedním z nejposvátnějších chrámů na Bali. Vyniká svou polohou na březích jezera Bratan, je obklopený horami, zelení a jemnou mlhou. Je jednou z nejtypičtějších pohlednic na Bali. 

 

 

Pura Besakih je umístěný u aktivní sopky Agung (nedaleko města Ubud). Jedná se o jeden z nejdůležitějších chrámů na Bali. Je to velký komplex tvořený 22 chrámy. Vyniká mezi nimi chrám Penataran Agung s rozsáhlým schodištěm, po kterém mohou stoupat jen hindové. 

Taman Ayun je architektonicky jedním z chrámů, které vám tak úplně mezi ostatními nezapadnou. Jedná se o Chrám krásné zahrady a nabízí obzvlášť po ránu krásné výhledy.

Pura Tanah Lot při západu slunce patří mezi ikonické pohledy na Bali. Během přílivu se jedná se o chrám na malém ostrůvku, během odlivu sem můžete vstoupit suchou nohou. Poblíž najdete ještě chrám Pura Batu Bolong, který zaujme zejména v době přílivu, kdy skalní most, který k němu vede, vyčnívá jasně nad vodní hladinou.

Goa Gajah neboli Sloní jeskyně je svatyně ve skále, která vznikla už v 9. století. V okolí najdete očistné bazény, zahrady, fontány. 

Vihara Buddha Banjar je jedním z mála buddhistických chrámů na Bali a řadí se mezi největší. Je vystavěn v thajském stylu s mnoha hinduistickými vlivy v architektuře. 

 

 

Menší ostrovy

Nusa Penida, Nusa Lembongan a Nusa Ceningan jsou malé ostrovy, které od Bali odděluje 20 km moře. Najdete na nich domorodé vesnice a atmosféru Bali před 20 lety. Ostrovy jsou úžasné potápěčské lokality typické hojným výskytem mant obrovských. Na těchto menších ostrovech se také nemusíte bát zapůjčení motorky nebo skútru. Provoz je tu malý, ale cesty v horším stavu. Na Nusa Penida najdete například dva úžasné chrámy, luxusní restaurace, u Broken beach působivé útesy a Angel’s Billabong - přírodní bazén ve skalním útvaru, populární vyhlídku na Kelingking beach, vodopád Peguyangan a pro potápění Manta point, kde se vám určitě poštěstí potápění s rejnoky. 

*

Neláká vás Bali? Pokud hledáte exotiku přece jen blíž, zkuste třeba Thajsko. Přemýšlíte, kam jinak v zimě k moři? Přemýšlejte s námi. A do placu přidáváme Kapverdy a Kanáry! 
 

Máme pro Vás 20% slevu na

cestovko TravelCare s kódem travel2024