Nízké Tatry - když na lyžování nemáte nízké nároky!

Nízké Tatry - když na lyžování nemáte nízké nároky!

Nízké Tatry jsou pohoří ve střední části Slovenska a jejich nemalá část je chráněna jako národní park. Není divu. Jedná se o oblast jedinečného ekosystému i bohatého kulturního dědictví. Návštěvníky láká jak v létě, tak v zimě. S lyžemi, běžkami, sněžnicemi, trekingovými hůlkami, na kole, nebo jen tak… Pojďme se podívat, co vám nabízí konkrétně v zimě. 

 

 

Proč se vydat do Nízkých Tater? 

Nízké Tatry jsou o něco blíž než ty Vysoké, ale i tak nabízí větší kopce, než jsme zvyklí z českých hor. Zážitek ze zdejšího lyžování je srovnatelný s rakouskými Alpami, bez jazykové bariéry, s více sousedskou atmosférou, haluškami na menu i kvalitní sítí bezplatných běžeckých tras.

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem auto30.

Do Nízkých Tater v zimě autem

Dovolíme si předpokládat, že se za sněhem do Nízkých Tater vypravíte nejspíše vlastním vozem. Co je dobré vědět, než vyrazíte na Slovensko autem? Za jízdy se nesmí telefonovat, zimní gumy jsou povinné od 15. listopadu do 31. března a povinné ručení je samozřejmostí. Na Slovensku platí nulová tolerance alkoholu za volantem a děti do 150 cm či 36 kg musí být připoutané v autosedačce. V povinné výbavě nesmí chybět výstražný trojúhelník, reflexní vesta, lékárnička a rezervní kolo. Chystáte se autem za hranice v zimě častěji? Seznamte se s AutoCare, naší asistenční službou na tuzemské či zahraniční silnice, a cestujte i na náledí a v závějích se spolehlivým parťákem. 

Pro jízdu po dálnici či rychlostní silnici musí mít všechny vozy, krom motorek, dálniční známku. Na benzínku ale nespoléhejte. Na Slovensku mají dálniční známky jen elektronickou podobu a od letošního roku dokonce trochu podražily. Zakoupit lze známku na 10 dní za 12 EUR, 30 dní za 17 EUR nebo 365 za 60 EUR. Vyřídit si ji můžete na webu eznamka.sk, nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci, kde si můžete kontrolovat její platnost a libovolně si dokupovat s předvyplněnými údaji o vozidle. Pokud jezdíte na Slovensko pravidelně, je aplikace docela šikovná. 

 

Zdravotní pojištění ano nebo ne? 

Rozhodně ano! Cestujete přece za aktivním odpočinkem. Na Slovensku budete stejně jako jinde v EU ošetřeni za stejných podmínek jako občané dané země. Slováci to mají s veřejným zdravotnictvím velmi podobně jako my, ale pokud bude váš stav vyžadovat převoz zpět do ČR, budete ho platit ze svého. A to, pokud by se jednalo třeba o letecký převoz, se umí pěkně prodražit. Čili pro cestovko tudy! 

 

Nízké Tatry a lyžování

V Nízkých Tatrách neminete areál Jasná. Jasná je největším, nejznámějším a také nejrušnějším střediskem Nízkých Tater. Rozkládá se na dvoutisícové hoře Chopok z jižní i severní strany. V ničem si nezadá s alpskými středisky. Sezóna je tu dlouhá (prosinec až duben), panoramata velkolepá a najdete tu na 50 km sjezdovek všech obtížností. Jedná se o rušnější středisko s velkými ubytovacími kapacitami. Na trase mezi Jasnou a Liptovským Mikulášem najdete ubytování všeho druhu a téměř výhradně vysokého standardu a přímo v Liptovském Mikuláši i velký aquapark Tatralandia. Samotné kopce nabízí rozsáhlé možnosti, ať už vyhledáváte široké carvingové sjezdovky, prudké padáky nebo freeride. 

 

Z obou stran hory je dnes páteřní lanovkou lanovka kabinková. Biela púť je mírným cvičným svahem s dětským hřištěm v dolní části. Pokud se chcete vyhnout přelidněným sjezdovkám, je jednou z nejlákavějších sjezdovek červená Derešská podél znovuobnoveného dlouhého vleku v lokalitě Zadné Dereše, díky odlehlosti je to tip pro náruživé carvery. Nejrozmanitější výběr sjezdovek najdete asi z Lukové, nad Otupným najdete nenáročné sjezdovky pro celou rodinu. Na Lukové také najdete dvě restaurace - samoobslužnou i horsky stylovou. Strádat zde nebudete v žádném ohledu. 

Dalším zajímavým areálem Nízkých Tater jsou Donovaly. Je to top lyžařské středisko pro rodiny s dětmi. Najdete zde množství mírného cvičného terénu i dost ubytovacích kapacit. Je zde celkem 11 sjezdovek, jedna sedačková a jedna kabinková. Mají tu skvělé zázemí pro odpočinek, zábavu a občerstvení. Za kratší konec zde budou tahat jen náročnější lyžaři. Jinak je tu velký freeride park, bobová dráha, ledové kluziště, snowtubing i dobrá místa pro sáňkování. Dětský lyžařský park je jeden z největších v Evropě, je tu 9 pojízdných koberců, několik kolotočů i možnost hlídání. V Donovalech lze bez problému a nudy strávit i týden dovolené a ještě navíc za rozumné ceny. 

 

Areál Čertovica je trochu jako z jiné doby. Jedná se o kultovní malé středisko s minimálním zázemím, která má své specifické místo v srdcích místních lyžařů. Místní sjezdovky jsou úzké a strmé a v okolí jsou poměrně četné možnosti pro běžkaře. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem auto30.

 

Nízké Tatry a běžky

Zatímco zasněžit pruh sjezdovky není pro lyžařské areály v dnešní době zas až taková výzva, na nedostatek sněhu trpí poslední zimy hlavně čeští běžkaři. V Nízkých Tatrách jistotu bílé stopy máte. Například i v okolí areálu Jasná jsou velmi dobře udržované menší běžkařské okruhy, které vás mohou uspokojit, pokud chcete lyžování proložit odpolednem na běžkách. Pokud jste zdatnější běžkaři, nebo chcete na běžkách trávit většinu času a převýšení pro vás není překážka, vydejte se do Demänovské doliny. Zdejší trasy vám nabídnou úžasné výhledy, malebné lesy a údolí. Když už jsme opět v okolí hory Chopok, tak jižní strana hory nabízí trasy zejména pro náročnější a zdatnější sportovce. Bílé stopy s patřičnými výhledy a zastávkami na horských chatách najdete i v okolí lyžařského střediska Donovaly nebo v oblasti Brezno - Čierny Balog na jihu hor. 

 

 

Horské chaty a místní speciality

Nízké Tatry mají řadu tradičních a vyhlášených horských chat, kde se můžete občerstvit, schovat před nepřízní počasí nebo rovnou ubytovat. Na většině z nich si také můžete dát hustou polévku, halušky nebo třeba místní specialitu jsou Demänovské škubánky. Najstarší a asi nejznámější chatou v Nízkých Tatrách je Chata generála Milana Rastislava Štefánika pod Ďumbierom, neboli Štefánikova chata nebo Štefánička. Najdete zde pivo čepované v nejvyšší poloze i domácí kuchyni z lokálních surovin, které jsou na chatu z části stále tradičně vynášeny. S ohledem na polohu ji v zimě vyhledávají zejména skialpinisté. Kamenná chata pod Chopkom neboli “Na Kamienke” je častým vyhledávaným odpočívadlem lyžařů a též nabízí noclehárnu v případě, že vás překvapí počasí. Další oblíbenou chatou s bufetem je Kosodrevina v jižní oblasti Chopku, nebo trochu odlehlejší Srdiečko. Vyhledávanou je i chata Trangoška, která je ale momentálně bohužel uzavřena (2/2024). Nečekejte příliš malebnou architekturu. Chaty v Tatrách (Nízkých i Vysokých) jsou mohutné kamenné stavby připravené odolávat i extrémních podnebným podmínkám. 

Lákají vás spíše tuzemské bílé stopy? Podívejte se, kam můžete (pokud sněhové podmínky dovolí) vyrazit třeba hned o víkendu. Lyže v dohledu hranic? Co třeba polské Krkonoše, rakouské Alpy nebo Vysoké Tatry? A nebo taky můžete vyrazit za teplem. 
 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem auto30.